Коментар на Фондовите Пазари 12.09.2008 23.09.2008 Обратно

Коментар на Фондовите Пазари /12 Септември 2008 г. - 19 Септември 2008 г./
Александър Леков - Изпълнителен Директор РАМ

(1) Текущо Състояние Щатски пазари
Финансовите пазари в САЩ преживяха една от най-трудните си седмици за последните десетилетия. Четвъртата по големина инвестиционна банка – Lehman Brothers – обяви фалит. Новината доведе до най-силния еднодневен спад на щатските индекси от атентатите на 11 Септември насам. Това засили очакванията на инвеститорите, че ФЕД ще пристъпи към понижение на основния лихвен процент, но на редовното заседание на комитета по парична политика /FOMC/, проведено на 16 Септември, страховете от повишаване на инфлацията надделяха и равнището на основната лихва остана непроменено на ниво от 2 процента.
Най-голямата застрахователна компания в САЩ - American International Group Inc. (AIG), също бе на път да обяви фалит, но в сряда Федералния резерв обяви, че ще отпусне двугодишен заем от 85 милиарда долара на застрахователния гигант за стабилизиране на баланса и ликвидността на компанията. В замяна на това правителството пое контрол върху 79,9% от акциите на AIG. До това решение се стигна, след като преговорите за продажба на AIG с частни компании не доведоха до резултат, кредитният рейтинг на компанията бе понижен, а акциите й загубиха над 90% от цената си в рамките на един месец. Спасяването на компанията идва 2 седмици след като правителството национализира ипотечните кредитори Fannie Mae и Freddie Mac. AIG бе извадена от борсовия бенчмарк DJIA и на нейно място се въвежда Kraft Foods Inc. (KFT), считано от тази седмица.
Правителството на САЩ съвместно с Федералния Резерв предприе серия от мерки, в това число и законодателни промени, чрез които да укрепи стабилността на финансовата система и да възстанови кредитирането на междубанковите пазари. ФЕД инжектира милиарди долари в банковата система, за да осигури ликвидност. Финансовото министерство от своя страна обяви че ще отпусне финансова помощ на взаимните фондове, с която да гарантира платежоспособността им и да укрепи доверието на пазара. Съгласно спешно разпореждане на Щатската Правителствена Комисия за Ценните Книжа и Борсите, късите продажби на акциите на близо 800 финансови компании бяха спрени. Решението ще бъде в сила до 2 октомври, като срокът може да бъде удължен допълнително. В петък Morgan Stanley и Goldman Sachs получиха разрешение от ФЕД за промяна в статута си от инвестиционни банки в банкови холдингови компании, което им дава възможност да получават кредити, до които достъп имат само търговските банки.
Основният борсов индикатор Dow Jones Industrial Average (INDU) завърши със седмично понижение от 0,29%. Широкият индекс S&P 500 добави минималните 0.27% към стойността си, а технологичния Nasdaq Composite, приключи на плюс с 0.56%.

2) Текущо Състояние Европейски пазари
Европейските пазари приключиха с понижения изминалата седмица. Общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 загуби 0,80 процента на седмична база. В повечето от Западноевропейските държави националните индекси завършиха седмицата с понижения. Германският Xetra DAX загуби 0,73 процента, а във Франция CAC 40 се понижи с 0,18 процента,. При Британският индекс FTSE 100 понижението бе силно в размер на близо 2 процента на седмична база. В началото на седмицата лошите новини за състоянието на финансовия сектор в САЩ доведоха до ликвидни затруднения за най-големия ипотечен кредитор на Острова – банката HBOS Plc., в резултат на което правителството разреши тя да бъде закупена от Lloyds TSB. Сливането на Lloyds TSB и HBOS Plc ще доведе до създаването на ипотечен гигант във Великобритания, който ще контролира над 1/4 от ипотечния пазар в страната. В края на миналата седмица Комисията за регулиране на финансовите услуги във Великобритания взе решение да забрани късите продажби. Решението влезе в сила на 19 Септември и ще важи до 16 Януари.

(3) Текущо Състояние БФБ - София
През изминалата седмица борсовата търговия на БФБ – София бе изключително волатилна в унисон с това, което се случи на външните пазари. Най-старият борсов индикатор SOFIX регистрира седмично понижение от 11% до 853,75 пункта, като само за първите две борсови сесии отчете спад от 7,70%. Трендът при широкият борсов бенчмарк BG40 остана негативен почти през цялата седмица, като едва в петък индикаторът успя да възстанови част от натрупаната загуба, за да завърши със седмично понижение от 11,69% до 206,86 пункта. Равнопретегленият индекс BGTR30 загуби близо 10% до 567,07 пункта, а индексът на дружествата се секюритизация на недвижими имоти – BGREIT, се понижи с 2,71% на седмична база до 81,85 пункта. И през изминалата седмица изтъргуваните обеми на БФБ - София бяха крайно недостатъчни, а активността на основните играчи на борсата - минимална. Пазарната капитализация на борсата се понижи до близо 17 млрд. лв., а средния изтъргуван оборот за петте борсови сесии възлезе на малко над 6 млн. лв.

(4) Краткосрочни Тенденции – / Хоризонт 2 седмици /
Въпреки мащабните мерки за стабилизирането на финансовата система в САЩ волатилността на пазарите ще се запази в текущите граници. Решението на ФЕД да не понижи лихвения процент във вторник се прие от пазарите като негативна новина. Редица експерти изразиха недоумение, защо след като петрола , металите и селскостопанските продукти се понижиха драстично, потреблението се свива, а икономическата активност в САЩ през следващите тримесечия е на път да се доближи до 1%, ФЕД се притеснява от нов инфлационен натиск. Отговорът беше даден от Хенри Поулсен, след анонса на министерството което оглавява, че се подготвя за одобрение програма за стаблизиране на финансовата система на стойност 700 млрд. USD. Това означава, натиск върху долара, повишен риск от инфлация и като следствие /в краткосрочен план/, повишение на котировките на суровините и материалите. В тази ситуация, ФЕД няма основание да понижава лихвените проценти въпреки стагниращата икономика. В средносрочен план посоката на лихвената политика остава трудна за прогнозиране. Всичко зависи от инфлационния ефект и отражението върху двата дефицита което ще има плана на Поулсън. За капиталовите пазари /в т.ч. и за БФБ/ ефектът също няма да бъде еднозначен. Като цяло, според вадещите пазарни стратези, стабилизационният план би трябвало да се възприема позитивно, т.к. първостепенен приоритет е да се върне доверието в щатските банки и световната финансова система. От друга страна инвеститорите ще търсят неоспорими доказателства, че планът работи и глобалният растеж , макар и с отложен във времето ефект, отново ще се върне в нормални граници.

РАМ провежда активна инвестиционна политика, включително чрез диверсификация във финансови инструменти на водещи външни пазари, с цел оптимизиране на представянето на нашите фондове. Бихме искали да напомним, че инвестициите в управляваните от РАМ балансирани и фокусирани върху акции колективни инвестиционни схеми са с хоризонт над 2 години. Краткосрочните движения на финансовите пазари не би трябвало да влияят върху решенията за покупка или продажба на нашите клиенти.

Материалът представлява вътрешно банков документ, предназначен за информация на клиентите на Райфайзен Асет Мениджмънт /България/ ЕАД и служителите на Райфайзенбанк /България/ ЕАД.
Съдържанието на настоящия коментар има аналитичен характер и отразява очакванията на РАМ за развитието на финансовите пазари. Материалът не бива да се счита за препоръка за ПОКУПКА или ПРОДАЖБА на дялове от управляваните от РАМ фондове или на фондовете на Raiffeisen Capital Management. Стойността на дяловете и доходът от тях могат да се понижат. Печалбата не е гарантирана и съществува риск за инвеститорите да не възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите в договорните фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата, или с друг вид гаранция. Бъдещите резултати от дейността на договорните фондове не са задължително свързани с резултатите от предходни периоди.