Коментар на Фондовите Пазари 16.06.2008 23.06.2008 Обратно

Коментар на Фондовите Пазари /16 Юни 2008г. - 20 Юни 2008г. /
Александър Леков - Изп. Директор РАМ

(1) Текущо Състояние Външни Пазари
Масивните разпродажби на външните пазари продължават. Опасенията от повишен инфлационен натиск, котировки на петрола от 135$ за барел и нова вълна от разочарования във финансовия сектор са трите водещи фактора, които не позволяват на индексите да се стабилизират вече трета седмица. Котировките на финансовите институции пробиха дори януарските дъна и по всичко личи, че движението няма да спре до тук. Водещите банки продължават да ревизират надолу очакванията си за нетни печалби до края на годината. Инвеститорите се опасяват от още една вълна от отписване на ипотеки с ниско качество. През седмицата S&P500 загуби 3,1%, NASDAQ 3,1%, а европейският DJ EUROstoxx 600 е на минус с 3,5%.

(2) Текущо Състояние БФБ
Първата седмица след стартирането на XETRA премина при ниска активност. SOFIX се повиши с 0,02 %. Адаптацията е трудна, защото интерфейса на XETRA е сложен. Разликата с начина на търговия през стария софтуер е значителна. На капиталовите пазари в САЩ се сключват сделки изключително просто и интуитивно а през XETRA е по-различно. В САЩ през електронна платформа могат да се търгуват широк набор от инструменти вкл. опции, прилагайки много прости операции. Трейдърите имат поглед върху дълбочината на пазара през т.н. Level II и могат да разберат кой посредник стои зад дадена поръчка – точно както при COBOS системата. Има пълна прозрачност, липсват сложни аукциони и се търгува директно на всички водещи капиталови пазари в Северна Америка. Интуитивно и много ефективно. Новият начин на протичане на една борсова сесия и борбата със старите навици ще струват на трейдърите на БФБ поне още две, три седмици време за приспособяване. В такива моменти цените на акциите се движат на страни, защото инвеститорите не искат да споделят систематичните рискове и предпочитат да наблюдават процеса отстрани до стабилизирането на ситуацията, за да не допуснат грешка при покупката или продажбата на дадена акция на неподходящо ниво. Безспорно спадът на външните пазари също оказва влияние, но за силна корелация докато играчите на БФБ не свикнат с новата платформа, е трудно да се говори. По редица позиции бяха отбелязани спадове, в които няма много икономическа логика. По-скоро това, което в момента виждаме на БФБ е преструктуриране на портфейли. Втората причина за спада е, че брокерите, които не успяха да прехвърлят пакети преди старта на XETRA сега срещат трудности да го направят, поради спецификата на новия софтуер и това води до изкривяване на цените.

(3) Краткосрочни Тенденции – / Хоризонт 2 седмици /
Цените на акциите в САЩ и Европа са на нивата от средата на март. Последната седмица от второто тримесечие е богата на макроикономически анонси. Предстои решение на ФЕД за лихвената политика. Обобщено, инвеститорите ще имат достатъчно информация, за да вземат по-ясна позиция преди националния празник на САЩ – 4 Юли. Вероятността след няколкоседмичните обилни разпродажби да настъпи стабилизация или мини корекция в посока нагоре се увеличава с всеки изминал ден. Ниските обеми и периода на адаптация на БФБ ще продължи. Не очакваме сериозно движение на българските акции в една от двете посоки.

РАМ провежда активна инвестиционна политика, включително чрез диверсификация във финансови инструменти на водещи външни пазари, с цел оптимизиране на представянето на нашите фондове. Бихме искали да напомним, че инвестициите в управляваните от РАМ балансирани и фокусирани върху акции колективни инвестиционни схеми са с хоризонт минимум 2 години. Краткосрочните движения на финансовите пазари не би трябвало да влияят върху решенията за покупка или продажба на нашите клиенти.

Материалът представлява вътрешно банков документ, предназначен за информация на клиентите на Райфайзен Асет Мениджмънт /България/ ЕАД и служителите на Райфайзенбанк /България/ ЕАД.
Съдържанието на настоящия коментар има аналитичен характер и отразява очакванията на РАМ за развитието на финансовите пазари. Материалът не бива да се счита за препоръка за ПОКУПКА или ПРОДАЖБА на дялове от управляваните от РАМ фондове или на фондовете на Raiffeisen Capital Management. Стойността на дяловете и доходът от тях могат да се понижат. Печалбата не е гарантирана и съществува риск за инвеститорите да не възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите в договорните фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата, или с друг вид гаранция. Бъдещите резултати от дейността на договорните фондове не са задължително свързани с резултатите от предходни периоди.