Коментар на Фондовите Пазари 19.09.2008 29.09.2008 Обратно

Коментар на Фондовите Пазари /19 Септември 2008 г. - 26 Септември 2008 г./
Александър Леков - Изпълнителен Директор РАМ

(1) Текущо Състояние Щатски пазари

През изминалата седмица дискусиите около мащабния спасителен план за укрепване на финансовата система в САЩ бяха причината за ниската активност на инвеститорите и волатилната търговия. Пакетът от регулативни мерки на финансовия министър на САЩ - Хенри Поулсън предвижда правителството да отпусне финансова помощ в размер на 700 млрд. долара, с които финансовото министерство да изкупи високорисковите и нисколиквидни активи на инвестиционните и търговски банки в страната. Финансовите пазари реагираха с резки понижения поради разгорещените дискусии около спасителния план, което доведе до силен спад на индексите, поевтиняване на долара и силно поскъпване на суровините. В понеделник цената на петрола отбеляза най-голямото си еднодневно поскъпване за последните 25 години, като се повиши с 25$ до 130$ за барел. Временната забрана да се откриват къси позиции допринесе за ниските обороти през седмицата, защото затрудни някои от основните инвеститори на пазара, сред които са хедж-фондовете в САЩ. Волатилността бе най-силно изразена във финансовия, енергийния и добивния сектор. В четвъртък Щатското правителство разреши на JPMorgan Chase да закупи активите на една от най-големите спестовни банки в САЩ – Washington Mutual – за 1,9 млрд. долара. Washington Mutual се превърна в поредната жертва на ипотечната криза в САЩ, като само за последните 3 месеца цените на акциите й се понижиха с над 90 на сто. В началото на годината JPMorgan придоби друга банка застрашена от фалит – Bear Stearns. Сред малкото позитивни новини през седмицата се нареди решението на Уорън Бъфет, един от най-известните и богати инвеститори в света, да инвестира 5 милиарда долара в привилегировани акции на Goldman Sachs. Решението на Уорън Бъфет дойде няколко дни след като Goldman се трансформира в традиционна банка, за да гарантира своето оцеляване.
Основният борсов индикатор Dow Jones Industrial Average (INDU) завърши със седмично понижение от 2,15%. Широкият индекс S&P 500 загуби 3,33% от стойността си на седмична база. Понижението бе най-силно при технологичния Nasdaq Composite, който приключи със седмично понижение от почти 4%.

2) Текущо Състояние Европейски пазари

Европейските пазари приключиха изминалата седмица със значителни понижения, като общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 загуби 4,41 % в рамките на петте борсови сесии. Неяснотата около американския спасителен план, новините за влошаването на потребителското доверие и икономическият климат в Еврозоната, както и рекордно ниският брой на молбите за нови ипотечни кредити във Великобритания доведоха до значителни понижения на фондовите пазари. Националните индекси на водещите икономики отчетоха понижения както следва: Германският Xetra DAX загуби 2,04 %, във Франция CAC 40 се понижи с 3,73 %,а Британският FTSE 100 е на минус с 4,20 %.

(3) Текущо Състояние БФБ - София

Негативните настроения на световните финансови пазари и несигурността около спасителния план в САЩ оказаха влияние и върху борсовата търговия на БФБ – София. И през изминалата седмица активността на инвеститорите остана изключително ниска, а изтъргуваните обеми бяха минимални. Пазарната капитализация на борсата се понижи с близо 2 процента на седмична база като намаля до 16,78 млрд. лв., а средният изтъргуван оборот на регулирания пазар възлезе на скромните 3,5 млн. лв. Борсовите индекси се движиха разнопосочно, като по време на три от четирите борсови сесии приключиха на отрицателна територия. В края на седмицата най-старият борсов индикатор SOFIX регистрира седмично понижение от 3,91% до 820,36 пункта, като само по време на петъчната сесия отчете спад от над 3,30%. Трендът при широкия борсов индекс BG40 остана негативен почти през цялата седмица, като в петък индикаторът завърши със седмично понижение от 1,32% до 204,13 пункта. Равнопретегленият индекс BGTR30 загуби най-много – 4,14% на седмична база до 543,61 пункта, а индексът на дружествата за секюритизация на недвижими имоти – BGREIT, ограничи загубата си в рамките на 1 процент при стойност от 81,08 пункта.

(4) Краткосрочни Тенденции – / Хоризонт 2 седмици /

Предстоят няколко много важни седмици за формирането на средносрочен тренд на капиталовите пазари. Най-късно до края на Септември Сената в САЩ би трябвало да се произнесе по плана за стабилизация на финансовата система. По принципните подточки вече има постигнат консенсус между Републиканци и Демократи. Дискусията е не дали, а как и с какви инструменти ще бъде извършен процесът на оздравяване и капитализиране на банките. В Европа текат паралелни процеси. За българския пазар те са по-важни, защото банките в България нямат експозиции в т.н Subrpime ипотеки, но работят активно с водещите институции в ЕС. По всяка вероятност ще станем свидетели на още национализации, сливания и преструктурирания. В тази ситуация пазарите до голяма степен ще игнорират предстоящите макроанонси. За инвеститорите картината е ясна. Глобалната икономика ще забави своя растеж. Някой страни ще влязат в рецесия, други не. Това е процес който се повтаря непрекъснато през 5-7 години. В известен смисъл той е полезен, защото помага на портфолио мениджърите да преосмислят стратегиите си, на компаниите да се освободят от ненужните производства и бизнеси, а на инвеститорите да коригират рисковия си профил.

РАМ провежда активна инвестиционна политика, включително чрез диверсификация във финансови инструменти на водещи външни пазари, с цел оптимизиране на представянето на нашите фондове. Бихме искали да напомним, че инвестициите в управляваните от РАМ балансирани и фокусирани върху акции колективни инвестиционни схеми са с хоризонт над 2 години. Краткосрочните движения на финансовите пазари не би трябвало да влияят върху решенията за покупка или продажба на нашите клиенти.

Материалът представлява вътрешно банков документ, предназначен за информация на клиентите на Райфайзен Асет Мениджмънт /България/ ЕАД и служителите на Райфайзенбанк /България/ ЕАД.
Съдържанието на настоящия коментар има аналитичен характер и отразява очакванията на РАМ за развитието на финансовите пазари. Материалът не бива да се счита за препоръка за ПОКУПКА или ПРОДАЖБА на дялове от управляваните от РАМ фондове или на фондовете на Raiffeisen Capital Management. Стойността на дяловете и доходът от тях могат да се понижат. Печалбата не е гарантирана и съществува риск за инвеститорите да не възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите в договорните фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата, или с друг вид гаранция. Бъдещите резултати от дейността на договорните фондове не са задължително свързани с резултатите от предходни периоди.