Коментар на капиталовите пазари 14 Декември 2009 21.12.2009 Обратно

Коментар на капиталовите пазари /14 Декември 2009 г. – 18 Декември 2009 г./
Александър Леков - Изпълнителен директор на РАМ

ФЕД уверен в икономическото възстановяване на САЩ, доларът поскъпва
През изминалата седмица Европейският широк индекс DJ Stoxx 600 се повиши с 0,4% при стойност 246,19. В САЩ S&P500 загуби 0,4% достигайки 1102,47 точки, а технологичният NASDAQ е на плюс с 1% при стойност на затваряне в петък от 2211,69 пункта. Предпразнично волатилността продължава да спада. Основната тема през обзорния период беше сериозното поскъпване на щатския долар след редовното заседание на комитета по парична политика на САЩ /FOMC/ в сряда. Посланието на централните банкери беше позитивно. Пазарите изтълкуваха казаното от ФЕД като ясен знак, че икономиката на САЩ се движи в правилната посока, но въпреки това няма намерение да увеличава лихвените проценти през следващите няколко тримесечия за да се гарантира устойчивото развитие.

Има добри нови и от банковият сектор където повечето от двадесет и двете финансови институции подпомогнати по програмата TARP са върнали получените средства или са в процес на тяхното възстановяване. Единствено Citigroup имат технически проблеми свързани с набирането на капитал от пазара т.к. цената по която успяха да продадат акции за първите 15 млрд. долара рефинансиране е с 10 цента по-ниска от предварителните разчети на хазната. Според финансовият министър Т. Гайтнер не е поставяно изискване за спешно връщане на TARP средствата, но банките предпочитат да имат малко допирни точки с държавните институции предвид рестрикциите и мониторинга които им се налага административно. Новата седмица е изпълнена с важни макроанонси които ще начертаят финалната крива по която ще се развие търговията до края на годината. Настроенията на инвеститорите остават позитивни въпреки силното възходящо движение на акциите и щатския долар.

Материалът е предназначен за информация на клиентите на Райфайзен Асет Мениджмънт /България/ ЕАД и служителите на Райфайзенбанк /България/ ЕАД. Съдържанието на настоящия коментар има аналитичен характер и отразява очакванията на РАМ за развитието на финансовите пазари. Материалът не бива да се счита за препоръка за ПОКУПКА или ПРОДАЖБА на дялове от управляваните от РАМ фондове или на фондовете на Raiffeisen Capital Management. Стойността на дяловете и доходът от тях могат да се понижат. Печалбата не е гарантирана и съществува риск за инвеститорите да не възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите в договорните фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата, или с друг вид гаранция. Бъдещите резултати от дейността на договорните фондове не са задължително свързани с резултатите от предходни периоди.