Коментар на капиталовите пазари 26.09.2009 02.11.2009 Обратно

Коментар на капиталовите пазари /26 09 2009 г. – 30 10 2009 г./
Александър Леков - Изпълнителен директор на РАМ

Силен спад на борсовите индекси, акциите с малка капитализация най-засегнати
През изминалата седмица Европейският широк индекс DJ Stoxx 600 се понижи с 3.3% при стойност 236,9. В САЩ S&P500 загуби 4.02% достигайки 1036,2 точки, а технологичният NASDAQ е на минус с 5,1% при стойност на затваряне в петък от 2045,1 пункта. В края на корпоративният сезон инвеститорите започнаха да затварят дълги позиции. Волатилността се повиши до нивата от юли. Въпреки силните отчети за тримесечието, основните макропоказатели на развитите икономики започнаха да губят набраната инерция и това провокира дебат относно устойчивостта на икономическото възстановяване. В четвъртък беше анонсиран силен ръст на БВП на САЩ от 3.5% за третото тримесечие, но последвалото рали беше използвано за масирани разпродажби. Фондовите мениджъри се ориентират към стабилността на щатските ДЦК, за сметка на суровините, петрола, металите и акциите. На лице е ротация от високорискови към нискорискови активи. Скептицизма на инвеститорите е породен от съмненията дали не виждаме края на ефекта на икономическите стимули и от тук до средата на 2010 ще последва анемичен растеж при неизменно висока безработица и дефлационен натиск.

Прокрадват се мнения, че теоритично световната икономика може отново да се окаже в рецесия в средата на 2010, в следствие на неразчетено прекратяване на икономическите стимули от страна на централните банки и правителства. Предстои седмица наситена с много макроданни и заседания на ЕЦБ, ФЕД и BOE. Експерти коментират, че при негативни анонси капиталовите пазари могат да тестват нови дъна, но все още е рано да се говори за генерална промяна на основният тренд.

Материалът е предназначен за информация на клиентите на Райфайзен Асет Мениджмънт /България/ ЕАД и служителите на Райфайзенбанк /България/ ЕАД. Съдържанието на настоящия коментар има аналитичен характер и отразява очакванията на РАМ за развитието на финансовите пазари. Материалът не бива да се счита за препоръка за ПОКУПКА или ПРОДАЖБА на дялове от управляваните от РАМ фондове или на фондовете на Raiffeisen Capital Management. Стойността на дяловете и доходът от тях могат да се понижат. Печалбата не е гарантирана и съществува риск за инвеститорите да не възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите в договорните фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата, или с друг вид гаранция. Бъдещите резултати от дейността на договорните фондове не са задължително свързани с резултатите от предходни периоди.