Коментар на капиталовите пазари 28.09.2009 05.10.2009 Обратно

Коментар на капиталовите пазари /28.09.2009 г. – 02.10.2009 г./
Александър Леков - Изпълнителен директор на РАМ

Миникорекцията на капиталовите пазари продължава.
През изминалата седмица Европейският широк индекс DJ Stoxx 600 се понижи с 2% при стойност 234,1. В САЩ S&P500 загуби 1,8% достигайки 1025,21 точки, а технологичният NASDAQ е на минус с 2% при стойност на затваряне в петък от 2048,11 пункта. Поредицата от лоши макроикономически новини потопи индексите за втора поредна седмица в червено. След агресивното лятно рали цените достигнаха пределни нива. Преди началото на тримесичният корпоративен сезон фондовите мениджъри предпочитат да не рискуват с нови покупки и постепенно заемат изчаквателни позиции. В петък бяха анонсирани негативни данни за безработицата и състоянието на производствения сектор, но след първоначалните разпродажби индексите се възстановиха. Това движение на пазара изненада мнозина, но причината е в достигането на важно техническо ниво, което ще продължи да бъде тествано през настоящата седмица.
Много интересна е ситуацията на пазара на облигации. Добре известно е, че водещият пазар е този на дълговите книжа и болшинството от т.н. «умни пари» са инвестирани на него. Според топ мениджърите в бранша, ралито при съкровищните облигации е израз на опасенията, че икономическото възстановяване в САЩ ще бъде анемично и неустойчиво. Въпреки пределно ниските доходности които бяха достигнати, пазарът има необходимата инерция да порасне още, ако отчетите на компаниите за третото тримесечие са незадоволителни. От тук на сетне ни предстоят няколко много интересни седмици в които борсовите играчи ще търсят необходимите им доказателства за формирато на тенденциите на пазарите до края на годината.

Материалът е предназначен за информация на клиентите на Райфайзен Асет Мениджмънт /България/ ЕАД и служителите на Райфайзенбанк /България/ ЕАД. Съдържанието на настоящия коментар има аналитичен характер и отразява очакванията на РАМ за развитието на финансовите пазари. Материалът не бива да се счита за препоръка за ПОКУПКА или ПРОДАЖБА на дялове от управляваните от РАМ фондове или на фондовете на Raiffeisen Capital Management. Стойността на дяловете и доходът от тях могат да се понижат. Печалбата не е гарантирана и съществува риск за инвеститорите да не възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите в договорните фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата, или с друг вид гаранция. Бъдещите резултати от дейността на договорните фондове не са задължително свързани с резултатите от предходни периоди.