Коментар на капиталовите пазари 3.08.2009 10.08.2009 Обратно

Коментар на капиталовите пазари /3.08.2009 г. – 7.08.2009 г./
Александър Леков - Изпълнителен директор на РАМ

Многомесечното борсово рали се изчерпва.
Седмицата започна колебливо, но отличните данни за безработицата в САЩ анонсирани в петък, допринесоха за силният финал изстрелял индексите до нови многомесечни върхове. Европейският широк индекс Dow Jones Stoxx 600 се повиши с 2.6% при стойност 230,68. В САЩ S&P500 прибави 2,3% достигайки 1010,48 точки, а технологичният NASDAQ е на плюс с 1,1% при стойност на затваряне в петък от 2000,25 пункта. Над 90% от акциите в S&P500 се търгуват над 50 и 200 дневните плъзгащи се средни. Това е сигурно доказателство, че пазарът набира скорост и има достатъчно енергия за да продължи възходящият си тренд, стартирал от средата на март. Според експерти голяма част от въпросителните около дълбочината на финансовата криза вече са ясни. След месеци на гигантски усиля и наливане на ликвидност, централните банки говорят за изработването на стратегия за постепенно изтегляне от финансовите пазари. За много от инвеститорите няма съмнение, че мартенските стойности на индексите формират т.н. дъно на борсовият колапс. Дали обаче ралито на капиталовите пазари ще продължи със същата скорост и до кога? Това е въпросът който според редица фондови мениджъри е много по-важен в момента.
Стойностите на акциите в Европа клонят към 30 PE, в САЩ NASDAQ и S&P500 по всички технически критерии са силно прекупени. В такава ситуация е логично да се очаква временно отстъпление от регистрираните през последните седмици пикове. Дали евентуалната корекция ще тества мартенските дъна? Експертите са скептични към този сценарии. Дори и да има корекция тя ще бъде краткотрайна и широко използвана за покупки от закъснелите да се включат в ралито инвеститори.

Материалът е предназначен за информация на клиентите на Райфайзен Асет Мениджмънт /България/ ЕАД и служителите на Райфайзенбанк /България/ ЕАД. Съдържанието на настоящия коментар има аналитичен характер и отразява очакванията на РАМ за развитието на финансовите пазари. Материалът не бива да се счита за препоръка за ПОКУПКА или ПРОДАЖБА на дялове от управляваните от РАМ фондове или на фондовете на Raiffeisen Capital Management. Стойността на дяловете и доходът от тях могат да се понижат. Печалбата не е гарантирана и съществува риск за инвеститорите да не възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите в договорните фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата, или с друг вид гаранция. Бъдещите резултати от дейността на договорните фондове не са задължително свързани с резултатите от предходни периоди.