Коментар на капиталовите пазари 1 Февруари 2010 08.02.2010 Обратно

Коментар на капиталовите пазари /1 Февруари 2010 г. – 5 Февруари 2010 г./
Александър Леков - Изпълнителен директор на РАМ

Четвърта поредна седмица на червено
През изминалата седмица Европейският широк индекс DJ Stoxx 600 се понижи с 3,9% при стойност 237,46. В САЩ S&P500 загуби 0,7% достигайки 1066,19 точки, а технологичният NASDAQ е на минус с 0,3% при стойност на затваряне в петък от 2141,12 пункта. Разпродажбите на акции продължават четвърта поредна седмица. Страховете, че огромното дългово бреме на Гърция може да се окаже непосилно за обслужване и теоритичната възможност Португалия, Испания и до някъде Ирландия да са следващите в списъка стресираха дълговите пазари. Притеснени от възможността проблемите да се разпрострат извън Европа, инвеститорите започнаха да коментират хипотези за нова фаза на глобалната финансова криза. Дори се появиха мнения, че астрономическите дефицити на почти половината членове на еврозоната могат да предизвикат крах на еврото и да потопят глобалната икономика в продължителна рецесия. В резултат на горното освен акциите, суровините и златото също бяха разпродадени. Единственото място за спасение остана пазара на качествени ДЦК. В петък станахме свидетели на драматичен обрат. След поредното негативно начало на търговията в САЩ последва силно рали което оцвети индексите в зелено при много висок изтъргуван обем. Експерти коментират, че такива значими технически събития стандартно показват обръщане на тренда или най-малкото намаляване на интензитета на разпродажбите.

Предстои богата на корпоративни анонси седмица в която ще разберем дали техническите зависимости работят и дали срещата на Г7 през уикенда ще бъде изтълкувана от пазарите като знак за категоричната ангажираност на топ-финансистите да се справят с дълговите проблеми в Еврозоната.

Материалът е предназначен за информация на клиентите на Райфайзен Асет Мениджмънт /България/ ЕАД и служителите на Райфайзенбанк /България/ ЕАД. Съдържанието на настоящия коментар има аналитичен характер и отразява очакванията на РАМ за развитието на финансовите пазари. Материалът не бива да се счита за препоръка за ПОКУПКА или ПРОДАЖБА на дялове от управляваните от РАМ фондове или на фондовете на Raiffeisen Capital Management. Стойността на дяловете и доходът от тях могат да се понижат. Печалбата не е гарантирана и съществува риск за инвеститорите да не възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите в договорните фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата, или с друг вид гаранция. Бъдещите резултати от дейността на договорните фондове не са задължително свързани с резултатите от предходни периоди.