Коментар на капиталовите пазари 11 Януари 2010 18.01.2010 Обратно

Коментар на капиталовите пазари /11 Януари 2010 г. – 15 Януари 2010 г./
Александър Леков - Изпълнителен директор на РАМ

Неочаквано слаб старт на корпоративния сезон
През изминалата седмица Европейският широк индекс DJ Stoxx 600 се понижи с 1,2% при стойност 256,77. В САЩ S&P500 загуби 0,8% достигайки 1136,03 точки, а технологичният NASDAQ е на минус с 1,3% при стойност на затваряне в петък от 2287,99 пункта. Корпоративният сезон започна унило. Intel и JP Morgan анонсираха по-слаби от очакваното нетни продажби и липса на увереност в устойчивостта на корпоративните печалби през следващите тримесечия. Въпреки сериозното повишение на цените на металите на световните пазари, обявените от Alcoa резултати също сюрпризираха неприятно инвеститорите. Ако настроението на капиталовите пазари в петък и финансовите отчети през следващите изключително важни три седмици продължат в същата посока, борсовите индекси не ги чака нищо добро. Редица анализатори коментираха, че са разочаровани от първите корпоративни резултати и най-вече от коментарите на JP Morgan, че ритейл сегмента върви много слабо, а кредитирането продължава да изпитва трудности породени от нерешителността на домакинствата и високата безработица.

Това е може би най-важното тримесечие за последните две години. Инвеститорите очакват да видят преломната точка във финансовите отчети. Интензитета на възстановяването на корпоративните марджини е от изключителна важност за темпа на растеж на печалбите от тук на сетне. Според експерти, съчетанието незадоволително потребителско доверие и липсата на растеж на нетните продажби е много лоша комбинация и ако следващите анонси затвърдят тенденцията можем да станем свидетели на първата сериозна корекция на пазарите.

Материалът е предназначен за информация на клиентите на Райфайзен Асет Мениджмънт /България/ ЕАД и служителите на Райфайзенбанк /България/ ЕАД. Съдържанието на настоящия коментар има аналитичен характер и отразява очакванията на РАМ за развитието на финансовите пазари. Материалът не бива да се счита за препоръка за ПОКУПКА или ПРОДАЖБА на дялове от управляваните от РАМ фондове или на фондовете на Raiffeisen Capital Management. Стойността на дяловете и доходът от тях могат да се понижат. Печалбата не е гарантирана и съществува риск за инвеститорите да не възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите в договорните фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата, или с друг вид гаранция. Бъдещите резултати от дейността на договорните фондове не са задължително свързани с резултатите от предходни периоди.