Коментар на капиталовите пазари 18 Януари 2010 25.01.2010 Обратно

Коментар на капиталовите пазари /18 Януари 2010 г. – 22 Януари 2010 г./
Александър Леков - Изпълнителен директор на РАМ

Агресивната риторика на президента Обама стресира пазарите
През изминалата седмица Европейският широк индекс DJ Stoxx 600 се понижи с 2.7% при стойност 249,91. В САЩ S&P500 загуби 5.1% достигайки 1091,76 точки, а технологичният NASDAQ е на минус с 3,6% при стойност на затваряне в петък от 2205,29 пункта. Предположенията за предстояща корекция на пазарите се оказаха правилни. Растящата вероятност Китай да прибегне до лихвени увеличения съвсем скоро, липсата на категорична подкрепа за преизбирането на Г-н Бернанке за втори мандат като председател на ФЕД и агресивната риторика на президента Обама относно лансираният от него план за забрана на банките в САЩ да търгуват за собствена сметка и да инвестират в хедж фондове и частни фондове стресираха пазарите. Станахме свидетели на най-мащабните седмични разпродажби от няколко месеца насам. От друга страна корпоративният сезон не впечатлява с нищо до този момент. Компаниите регистрират по-добри печалби, но продажбите им не растът с нужния темп. Редица дружества се въздържаха от ясни прогнози за следващите тримесечия, което изнерви допълнително инвеститорите и последваха логични разпродажби.
Предстои много важна седмица. Навлизаме с същинската част на корпоративния сезон. Ще стане ясно дали Г-н Бернанке ще продължи да председателства ФЕД. Пазарите очакват развитие по темата за рестрикциите на банките в САЩ. Ще бъдат анонсирани първите данни за ръста на БВП на САЩ за четвъртото тримесечие. Волатилността ще остане висока. Според експерти, на този етап няма много причини които да доведат до рязка промяна на сантимента в посока нагоре.

Материалът е предназначен за информация на клиентите на Райфайзен Асет Мениджмънт /България/ ЕАД и служителите на Райфайзенбанк /България/ ЕАД. Съдържанието на настоящия коментар има аналитичен характер и отразява очакванията на РАМ за развитието на финансовите пазари. Материалът не бива да се счита за препоръка за ПОКУПКА или ПРОДАЖБА на дялове от управляваните от РАМ фондове или на фондовете на Raiffeisen Capital Management. Стойността на дяловете и доходът от тях могат да се понижат. Печалбата не е гарантирана и съществува риск за инвеститорите да не възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите в договорните фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата, или с друг вид гаранция. Бъдещите резултати от дейността на договорните фондове не са задължително свързани с резултатите от предходни периоди.