Коментар на капиталовите пазари 25 Януари 2010 01.02.2010 Обратно

Коментар на капиталовите пазари /25 Януари 2010 г. – 29 Януари 2010 г./
Александър Леков - Изпълнителен директор на РАМ

Пазарите не се впечатлиха от силните макроикономически данни
През изминалата седмица Европейският широк индекс DJ Stoxx 600 се понижи с 1.2% при стойност 246,96. В САЩ S&P500 загуби 1.6% достигайки 1073,87 точки, а технологичният NASDAQ е на минус с 2.6% при стойност на затваряне в петък от 2147,35 пункта. Изпълнената със събития седмица не предложи на инвеститорите неприятни изненади, но не им показа и печеливши решения. Г-н Бернанке беше избран за втори мандат като председател на ФЕД. Корпоративният сезон продължава да бъде силен. Потребителското доверие расте. БВП на САЩ за четвъртото тримесечие нараства с 5.7%. Представители на конгреса и сенатската икономическа комисия коментираха, че агресивният план на президента Обама за ограничаване на размера и търговските операции на банките е амбициозен, но ще отнеме поне 5 години за да бъде приложен на практика.

В Европа неизвестните около обслужването на огромния дълг на Гърция остават, но високопоставени политици увериха инвеститорите, че държавен фалит е невъзможен и еврозоната остава стабилна и ликвидна. На пръв поглед на всички проблеми бяха посочени решения, но защо пазарите отново бяха разпродадени? В цените на акциите вече са калкулирани новините за добрите финансови отчети, вероятността за силен ръст на БВП на САЩ беше много висока, големият брой стимули няма как да не провокират по-високо от регистрираното през рецесионните месеци потребление. Всичко споменато до тук е статистика и история. Това което инвеститорите искат да видят за да продължат да купуват акции е увереност и стабилност на приходите и печалбите през следващите месеци. Корпоративните мениджъри не съумяват да им предоставят такава информация, а някой от тях коментират, че не виждат възстановяване в бизнес сегмента си. Според експерти при тази ситуация корекцията би могла да продължи до края на корпоратвния сезон, но всичко зависи от нейната дълбочина и интензитет.

Материалът е предназначен за информация на клиентите на Райфайзен Асет Мениджмънт /България/ ЕАД и служителите на Райфайзенбанк /България/ ЕАД. Съдържанието на настоящия коментар има аналитичен характер и отразява очакванията на РАМ за развитието на финансовите пазари. Материалът не бива да се счита за препоръка за ПОКУПКА или ПРОДАЖБА на дялове от управляваните от РАМ фондове или на фондовете на Raiffeisen Capital Management. Стойността на дяловете и доходът от тях могат да се понижат. Печалбата не е гарантирана и съществува риск за инвеститорите да не възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите в договорните фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата, или с друг вид гаранция. Бъдещите резултати от дейността на договорните фондове не са задължително свързани с резултатите от предходни периоди.