Коментар на капиталовите пазари 29 Март 2010 06.04.2010 Обратно

Коментар на капиталовите пазари /29 Март 2010 г. – 2 Април 2010 г./
Александър Леков - Изпълнителен директор на РАМ

Stoxx Europe 600 се изкачи на 18 месечен връх
През изминалата седмица Европейският широк индекс DJ Stoxx 600 се повиши с 1,5% при стойност 267,62. В САЩ S&P500 спечели 1% достигайки 1178,1 точки, а технологичният NASDAQ е на плюс с 0,3% при стойност на затваряне в петък от 2402,58 пункта. Седмицата премина спокойно. Водени от позитивното развитие на Гръцката дългова криза и силният ръст на металите и петрола, акциите изкачиха нови осемнадесет месечни върхове. В петък капиталовите пазари в Европа и САЩ бяха затворени. Инвеститорите нямаха възможност да изтъргуват отличните данни за трудовата заетост в САЩ, но веднага след великденските празници новината ще бъде дисконтирана в цените на акциите.

На 12 април стартира корпоративният сезон в САЩ. Анализаторите очакват 36% повишение на печалбите на компаниите членове на S&P500. Суровините продължават победният си ход след като на пазарите тръгна слух, че тази година се очаква рекордно потребление на мед в Китай, а складовите наличности на никел и стомана са силно изтънели. Доходностите на облигациите падат, петрола се повишава поглеждайки към дългоочакваната граница от 100 долара за барел. С една дума позитивизмът през последните седцими залива пазарите, но броят на фондовите мениджъри които очакват да настъпи корекция съвсем скоро, расте непрекъснато. Логиката е проста - ако за първото тримесечие индексите са направили грубо по 5%, е доста трудно да си представим, че при все още предизвикателната бизнессреда до края на годината ще видим доходности в акции над 20%. Именно това е причината водещите анализатори да предупреждават за забавяне на темпа на нарастването на цените на акциите и дори за накъсана от миникорекции търговия през идните тримесечия.

Материалът е предназначен за информация на клиентите на Райфайзен Асет Мениджмънт /България/ ЕАД и служителите на Райфайзенбанк /България/ ЕАД. Съдържанието на настоящия коментар има аналитичен характер и отразява очакванията на РАМ за развитието на финансовите пазари. Материалът не бива да се счита за препоръка за ПОКУПКА или ПРОДАЖБА на дялове от управляваните от РАМ фондове или на фондовете на Raiffeisen Capital Management. Стойността на дяловете и доходът от тях могат да се понижат. Печалбата не е гарантирана и съществува риск за инвеститорите да не възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите в договорните фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата, или с друг вид гаранция. Бъдещите резултати от дейността на договорните фондове не са задължително свързани с резултатите от предходни периоди.