Коментар на капиталовите пазари 19 Май 2010 25.05.2010 Обратно

Коментар на капиталовите пазари /19 Май 2010 г. – 21 Май 2010 г./
Александър Леков - Изпълнителен директор на РАМ

Перфектна буря на финансовите пазари
Перфектната буря. С това обобщаващо понятие може да се нарекат събитията, на които станахме свидетели, през последните няколко седмици. Пазарите бяха заляти от негативни новини от Европа, САЩ и Китай почти едновременно. До началото на май трендът на акциите изглеждаше необратимо възходящ и опасно оптимистичен. Проблемите на Гърция се споменаваха в докладите на анализаторите, но се игнорираха от фондовите мениджъри. Цените на основните активи покоряваха многомесечни върхове, докато пазарът не осъзна, че е напреднал твърде много за сравнително кратък период и растежът на глобалната икономика едва ли ще покрие очакванията на инвеститорите. Рестрикциите и лишенията които трябва да поемат, застрашените от несъстоятелност южноевропейски икономики, за да се справят с бюджетните си дефицити вероятно ще навредят на растежа в еврозоната.

В Китай експертите са раздвоени в оценките си за понетциала на икономиката в средносрочен план, след въведените монетарни рестрикции. Спори се дали недвижимите имоти са правилно оценени и част от основните износители получават нерегламентирана държавна подкрепа, като това създава изкривена представа за цялата бизнессреда в страната. В САЩ, финансовите компании поеха нов удар свързан с готвените промени в сектора, а в Германия забраниха късите продажби на редица акции без горното действие да е координирано с другите страни в еврозоната или с ЕЦБ. Създаде се усещане за хаос, което логично доведе до масирани разпродажби. Европeйските индекси спаднаха с 13 -18%, S&P500 загуби 11%, а китайските акции са на минус с 26%. В петък на висок обем пазарите в САЩ приключиха на зелено, след като преди това губеха средно около 1.5%. Дали това е т.н. Key reversal day? Ще имаме възможността да разберем през текущата, изпълнена с много макроикономически новини, седмица. Това е сериозен тест който ще докаже дали фондовите мениджъри вярват в устойчивостта на растежа на глобалната икономика или пазарите са навлезли в период на повишена волатилност и движение без посока.

Материалът е предназначен за информация на клиентите на Райфайзен Асет Мениджмънт /България/ ЕАД и служителите на Райфайзенбанк /България/ ЕАД. Съдържанието на настоящия коментар има аналитичен характер и отразява очакванията на РАМ за развитието на финансовите пазари. Материалът не бива да се счита за препоръка за ПОКУПКА или ПРОДАЖБА на дялове от управляваните от РАМ фондове или на фондовете на Raiffeisen Capital Management. Стойността на дяловете и доходът от тях могат да се понижат. Печалбата не е гарантирана и съществува риск за инвеститорите да не възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите в договорните фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата, или с друг вид гаранция. Бъдещите резултати от дейността на договорните фондове не са задължително свързани с резултатите от предходни периоди.