Коментар на капиталовите пазари 22 Март 2010 29.03.2010 Обратно

Коментар на капиталовите пазари /22 Март 2010 г. – 26 Март 2010 г./
Александър Леков - Изпълнителен директор на РАМ

Позитивно настроение преди началото на корпоративния сезон
През изминалата седмица Европейският широк индекс DJ Stoxx 600 се повиши с 1,3% при стойност 263,58. В САЩ S&P500 спечели 0,6% достигайки 1166,59 точки, а технологичният NASDAQ е на плюс с 0,9% при стойност на затваряне в петък от 2396,13 пункта. Позитивната серия на капиталовите пазари отведе индексите до осемнадесет месечни върхове, след поредната порция добри макроикономически данни. Експерти коментират, че предложеното решение за спасяване на Гърция не е единствената причина която диктуваше посоката на търговията през последните сесии. Икономическите показатели се подобряват. Стабилизацията на водещите индустриални стопанства е факт и инвеститорите бързат да не пропуснат втората, вълна на повишаване на цените на акциите. Вече се чуват коментари, че ситуацията е достигнала точка от която шансовете за засилване на глобалния икономически растеж са много по-високи от възможността да се получи W образно възстановяване.

ФЕД започна дискусия за начина по който ще намали раздутият до няколко трилиона долара баланс с уговорката, че действията на централната банка няма да бъдат нито прибързани нито ще се поставят срокове и ще се търсят стандартни решения. Кризата във вида в който се случи я нямаше в учебниците и статистическите наръчници и решенията за нея бяха нестандартни от самото начало. Такъв ще бъде подходът и за напред. Ниски лихви докато икономиката не се стабилизира и бавно осребряване на изкупените от закъсалите длъжници активи. Предстои изключително важна седмица, която ще определи тона на търговията до стартирането на корпоративният сезон за първото тримесечие.

Материалът е предназначен за информация на клиентите на Райфайзен Асет Мениджмънт /България/ ЕАД и служителите на Райфайзенбанк /България/ ЕАД. Съдържанието на настоящия коментар има аналитичен характер и отразява очакванията на РАМ за развитието на финансовите пазари. Материалът не бива да се счита за препоръка за ПОКУПКА или ПРОДАЖБА на дялове от управляваните от РАМ фондове или на фондовете на Raiffeisen Capital Management. Стойността на дяловете и доходът от тях могат да се понижат. Печалбата не е гарантирана и съществува риск за инвеститорите да не възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите в договорните фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата, или с друг вид гаранция. Бъдещите резултати от дейността на договорните фондове не са задължително свързани с резултатите от предходни периоди.