Защо да инвестирате във взаимни фондове през 2012-та година 01.02.2012 Обратно

Често инвеститорите са съветвани да инвестират във взаимни фондове, защото така средствата им ще бъдат управлявани от професионални портфолио-мениджъри, които знаят и могат много повече. Освен това ще спестят време, средства и усилия.

Какви обаче са предимствата и какви недостатъците на това да поверите спестяванията си на подобен фонд?

Защо да инвестирате в подобен фонд?

1. По-доброто представяне през тази година

На първо място можем да посочим, че инвестирането в подобен род фондове от страна на по-консервативни хора, притеснени от случващото се на глобалните пазари, не е неразумен избор.
Справка на Profit.bg към края на ноември посочи, че фондовете са се представяли по-добре от индекса на сините чипове SOFIX. На фона на загубата за индекса от 10.91%, средната такава за фондовете е била 6.53% от началото на годината.

Това сочи едно добро и професионално управление на подплашените от кризата и спада на БФБ портфолио-мениджъри.

Разбира се, инвеститорите трябва да са напълно наясно, че историческото представяне не е задължително да се повтори и през следващата година тенденцията може да се е променила.

2. Дават възможност за добра диверсификация

Понеже все още липсват възможности за търгуване с индекса и инструменти върху него, създаването на един добре диверсифициран портфейл е изключително трудно и отнемащо време начинание за всеки инвеститор, особено при наличието на един по-малък портфейл. Това ще е свързано и със значителни средства за такси и комисиони, които могат да бъдат сериозен процент от инвестираната сума.

Инвестирането в акции на фонд е просто, лесно и относително добре ликвидно начинание.

3. Не изисква специфични знания и време за следене на борсата

На практика всеки може да участва на фондовия пазар, посредством покупката на акции от даден фонд, като така насочи спестяванията си към място с потенциал за реализиране на по-голям от алтернативния на банковия депозит доход, в условията на инфлация, която заплашва спестяванията. Това може да се прави независимо от знанията, уменията и професионалния опит на инвеститора, като е необходимо само всеки да си изясни за себе си рисковия си профил, за да подбере правилно отговарящия на него тип фонд.

4. Големи възможности за избор и достъп на иначе недостъпни за индивидуалните инвеститори сегменти

Разнообразието на фондовете дава възможност на инвеститорите за изключително широк избор за предпочитан клас активи. Посредством инвестициите във фонд, инвеститорите имат достъп и до пазари, които са трудно достъпни за малките капитали – като например секторите на недвижимите имоти, зелена енергия, или земеделска земя.

5. Възможност за бързо ликвидиране на инвестицията и нейното осребряване

За разлика от това да сте инвестирали в акции на относително слабо ликвидна компания, инвестицията във взаимен фонд гарантира една бърза ликвидност, или достъп до средствата, ако имате спешна нужда от тях поради една, или друга причина.

Предвид това, че безспорно ликвидността на борсата ни се сочи, като основен недостатък на фондовия ни пазар от почти всички специалисти, това не е малко.

6. Доверяване на професионалисти

Фондовете набират професионалисти, които да се грижат за спестяванията на хората. Това най-често са хора с дългогодишен опит в сектора, на които би следвало да можете да се доверите.

Разбира се, заедно с причините защо да инвестирате във фондове има и контрапунктове – защо да не инвестирате във фондове.

Източник: profit.bg